maandag 20 september 2010

Chess Olympiad 2010 : Daily reports Suriname: DAG 1

Khanty Mansiysk

Dag 1 : maandag 20 sep 2010
Om 02.30 u in de vroege ochtend landen we eindelijk in Khanty Mansiysk, na een hele tijd over donker gebied gevlogen te hebben. Alle schakers in de Luxair charter zijn excited wanneer plotseling een gordel van licht in de duisternis opdoemt. Onze eindbestemming Khanty Mansisyk is nog maar een paar minuten verwijderd.  Na een voor ons gevoel een vrij lang ingezette landing, land de vliegtuig niet al te smooth op het vliegveld van Khanty Mansisyk.
Na zolang en zoveel voorbereidingen zijn we er eindelijk.
We worden opgewacht door grimmig kijkende Russische militaren, die zo uit een film gelopen konden zijn. De immigrate afhandeling verloopt enigszins strak en stroef, en een kleine bagagebelt kan de drukte niet aan.

Deel van de Surinaamse delegatie  die al voorbij de immigratie is van Khanty Mansiysk.
Na 16 uren onderweg te zijn geweest is de spirit nog volop aanwezig in de groep.

Na door de immigratie te zijn gelopen, worden we opgewacht door lieftallige dames, met een SUR bordje in hun handen. Van hun kregen we allemaal meteen een Badge, en mochten we.  meteen doorlopen met hun naar een grote touringbus. In een korte 10 minuten busrit, komen we aan bij Hotel Olympic, een supergroot hotel. Hier moesten we de nodige registraties via onze paspoorten plegen, en kregen we allemaal sleutels van onze kamers. Wij allemaal netjes op 1 gang, met kamers naast elkaar op de 9e verdieping. De mensen in het hotel zijn vreselijk vriendelijk en behulpzaam. Overal zijn ook zichtbaar de securitymensen. Om 05.00u in de ochtend was vrijwel het volledig team al in hun kamer, doodmoe, en verlangend naar een bed. Vanwege een tijdsverschil van 9 uur, is het nog zondag 19 sep, om 20.00u in Paramaribo, op dat moment gaande de receptie van de SSB ivm haar 55 jaar bestaan.  Ik belde op met een nederlnadse simkaart naar Suriname en kreeg Geryen en Danny aan de telefoon voor een paar minuten, en het moment dat ik met Carlos wilde praten, was me beltegoed op. Euro 22 aan beltegoed was binnen 2 minuten op. Dus voorlopig geen telefonisch contact vanuit Khanty Mansiysk.
Harold en ik gingen nog naar beneden om te zoeken naar wat water voor het team, maar het bleek dat het hotel alleen roebles accepteert of Euro pinpasjes. Geen Euro cashgeld. Later bleek dat de organisatie voor eenider ook een fles water op de kamer had achtergelaten, evanals een tasje met wat informaties over Khanty Mansiysk en leuke dingetjes .
De kamers zijn goede ruime kamers, met alles erin. Zelfs een LCD kabelTV, die europese en amerikaanse programmas opvangt, en de mogelijkheid om te internetten op de kamers (hiervoor moet wel apart betaald worden).


Uitzicht uit mijn kamer (room 909)

Tegn 12 uur (nog steeds ma 20 sep) sta ik op, en merk dat enkelen al tegen 10 u een kleine wandeling hebben genomen, en ook nog breakfast al hebben gehad. Breakfast is van 8-10u.
Velen van de delegatie gaan weer op de kamers om door te slapen of te relaxen.


Hotel Olympic, waarin we verblijven

10 minuten lopen van het hotel is downtown, en een prachtige plein en park. Ik wissel vrij simpel en zonder paspoort bij de bank wat Euros om in Roebels (koers 1 op 40).
We krijgen een andere indruk van Khanty Mansiysk, alles ziet er goed ontwikkeld uit, ook de mensen die rondlopen, zijn modieus en netjes gekleed.
Vandaag schijnt de zon prachtig en het weer is (nog) niet al te koud, en in het hotel zelfs warm.

Op het plein van downtown. Het is zonnig weer


Roger Matoewi relaxend op het plein, in gedachten al bezig met de komende partijen

Om 14.00u gaan we lunchen. Buffetsysteem (zoals voorgaande Olympiades) en met een uitgebreide keuze van bekende en onbekende schotels. Het eten valt reuze mee, en smaakt goed.


Een deel van de damesselectie, Tesora, Rosangela en Reyna op verkenning in het hotel

Om 18.30 u start dinner in het hotel. Om 19.30u worden officials en captains opgehaald voor een captainsmeeting. Deze meeting werd gehouden in het Icepalace, vlak naast de Ugra Arena, waar ook de openigsceremonie om 21.30 gehouden zou worden. De spelers zouden later worden opgehaald, tussen half 9 en 9 uur.
Zowel de Icepalace en de Ugra Arena zijn mooi ontworpen gebouwen, met mooie lichtschakeringen savonds.
De captainsmeeting was druk bezocht, maar verliep rommelig en kwam slecht voorbereid over. Belangrijke punten zijn dat, de zero tolerance nog steeds geld. Elke speler moet op tijd achter  het bord zitten op straffe van een nul. Voor de rest zijn het de normale regels die gelden. Wij informeerden nog naar de arbiterscourses, maar die info krijgen we in de loop van morgenmiddag.

Marijette, captain van het damesteam, op de captainsmeeting, wachtend op formulieren


Harold en Ricardo op de captainsmeeting


Voor het gebouw van de Ugra-Arena waar de openingsceremonie is gehouden

De openingsceremonie was prachtig. Veel licht –en filmeffecten en veel jeugd (zeker meer dan 200) die met prachtig dans de ontwikeling van Ugra afbeeldden, en ook nog een levende schaakpartij op zeer artistieke manier demonstreerden. We waren onder de indruk en hebben nu een ander beeld van Khanty Mansiysk. De dames waren allemaal mooi gekleed in hun witte Surinaamse jacket.

In het hotel terug om 23.30u zijn we als team bij elkaar gekomen, en verslag uitgebracht van de captainsmeeting. Ook worden afspraken met elkaar gemaakt. Elke ochtend zal het team al om 08.30u aan de ontbijttafel zitten en om 09.00u zal de dagplanning worden gemaakt.

Kort voor aanvang van de teammeeting in het hotel, na de openingsceremonie.
Alle focus is nu op het echte werk.

Tegen midnight is er op de officiele website van de Chess Olympiad 2010 nog steeds geen nieuws over de paring van de 1e ronde.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten