vrijdag 22 juli 2011

ParboChess bij "Lindeboom"

Afgelopen zondag 17 juli was het zover!
De bijeenkomst van "oudere" schakers om in een ontspannen sfeer te schaken, met een borrel en een hapje.
De plaats van samenkomst :  Grand Cafe "Lindeboom" aan de Wilhelminastraat.

Grand Cafe "Lindeboom" aan de Wilhelminastraat

De verwachting mbt de opkomst is niet geheel uitgekomen. Aanwezig waren : Frank Lo, Etienne Koenders, Aubrey, Roger, Carlos , Ricardo en Marijette.
We nemen aan dat de vele schakers die hadden toegezegd langs te komen, gekluisterd zijn gebleven aan hun TV om te kijken naar de voetbalwedstrijd Brazilie - Paraguay.

De aanzet is belangrijk en we gaan het vasthouden en er een gezellige schaakcafe groep van maken!

Ondanks de geringe opkomst hebben we niet minder genoten van de lekker koude Parbo djogos en bitterballetjes. Vooral de "Parbo's on the house" waren ten zeerste welkom. Robby Lindeboom bedankt!
Een gezellige tori, een biertje en een potje schaak
Etienne Koenders kan er nog behoorlijk wat van.
Zelf een technische storing, waardoor onze ruimte even in het donker kwam te verkeren, kon de pret niet drukken. Integendeel werd de sfeer met wat theekaarsjes verhoogd en kwamen allerlei oude tories aan de orde. Na herstel van het licht werd er ontspannen gesnelschaakt met allerlei diepzinnige achteraf analyses.


De avond werd afgesloten met een hogeschool politieke discussie, en om 22.30u ging de groep uit elkaar.

De volgende ParboChessnight is gepland op zondag 14 augustus in "Schaakcafe Lindeboom", vanaf 18.00u. Noteer deze datum!!!!
Voor de "oudere" schakers die volgende keer erbij willen komen, voorbij het terras voorin lopen, langs de schutting naar achteren, , en wij hebben een grote (dans)ruimte helemaal voor onszelf.
We verwachten al onze schaakmakkers!!!

Waar de blauwe bromfiets geparkeerd staat, daar doorlopen, langs de stenen schutting, naar achteren.

donderdag 21 juli 2011

HJP Laddertoernooien 2011

Afgelopen zaterdag 16 juli heeft "Het Jonge Paard"  het stap 2 laddertoernooi en het Open Thema  HJP laddertoernooi voortgezet.

In het stap 2 toernooi nam won het talent uit Domburg,  Ryvan Soerohardjoijo van de koploper Alan Kartokarijo en neemt de leiding over. Deze 2 jonge jongens speelden een goede partij en zijn duidelijk aan het groeien, ook hun concentratie achter het bord wordt steeds beter. In de overige partijen won Shayal Parahoe zijn partij tegen Xamiera Raghoebir, en maakt zijn grote misstappen van de vorige week goed, door toen een compleet gewonnen partij te verliezen tegen Sunny Nazir .
Shivan de Souza Lima miste een aantal keren een mat in 1 (stap2 themas), maar won uiteindelijk toch zijn partij tegen Sharisma Raghoebir. 
De uitslagen in de 16e ronde van het stap 2 toernooi:
Ryvan Soerohardjo - Alan Kartokarijo 1 - 0

Shayal Parahoe - Xamiera Raghoebir  1 - 0
Sharisma Raghoebir - Shivan de Souza Lima 0- 1
het talent uit Domburg, Ryvan Soerohardjo
 Stand na de 16e ronde
1. Ryvan Soerohardjo 261
2. Sunny Nazir 226
3. Alan Kartokarijo 219
4.Xamiera Raghoebier 202
5. Shayal Parahoe 179

In het Open Thema HJP toernooi werd de 8e ronde gespeeld. 
Thema van de avond was Damegambiet.
Koen Vromant, nr.4 op dat moment op de Ladderlijst, moest het opnemen tegen Earl Frijmersum. Earl Frijmersum liet zien dat, ondanks zijn lange periode van inactiviteit, zijn schaakfundament indertijd goed gelegd was, en bond zakelijk zijn jonge tegenstander aan zijn zegekar. Met deze overwinning maakt Earl Frijmersum zijn intrede in de top 5 van de Ladder. 
Earl Frijmersum in diepe concentratie tegen de ontspannen Koen Vromant
Justin Chou moest het opnemen tegen de vader van Koen, Nico Vromant. Nico kwam niet toe aan aanvallen, en moest blijven verdedigen. Onjuiste manoeuvres in het eindspel van Nico, en Justin kon een punt bijschrijven.
Door deze overwinning komt ook Justin nu in de top 5 van de Ladder.
Justin Chou "in gebed" tegen Nico Vromant 
In de wedstrijd tussen Elysia Chou en de oude rot in het schaken IA Aubrey Kappel, liet Aubrey zijn grotere routine zien en een vleugje oude aanvalsglorie. De koningsstelling van Elysia werd onder de voet gelopen en Aubrey won.


Elysia Chou nam in het begin het initiatief tegen IA Aubrey Kappel
maar als een generaal dirigeerde Aubrey zijn troepen naar de koningsvleugel
Geconcentreerd zet Aubrey zijn stategie uit.  
Gavin Yngard en Rushenjo Rozendaal kwamen tegen elkaar uit, en het leek alsof in de opening Rushenjo de betere positie had,
maar Gavin wist een toren te winnen, en met zijn materiele overwicht maakte Gavin verder geen fouten.
Serieus bestuderen Rushenjo Rozendaal en Gavin Yngard hun positie op het bord
De volledige uitslagen in de 8e ronde waren:

Earl Frijmersum - Koen Vromant        1 - 0
Justin Chou - Nico Vromant       1 - 0
Elysia Chou - IA Aubrey Kappel    0 - 1
Rushenjo Rozendaal - Gavin Yngard  0 - 1
 De stand na de 8e ronde

1 Ricardo dos Ramos 133
2 Alexander Kafiluddin 133
3 Frank Lo Kim Lin 131
4 Earl Frijmersum 106
5 Justin Chou 100
6 Koen Vromant 98.5
7 Geryen dos Ramos 98
8 Alfred Ford 80.5
9 Nico Vromant 78
10 Aubrey Kappel 72
11 Daniel dos Ramos 70.5
12 Rohan Pahladsing 69
13 Reyna Frijde 68
14 Gianni Kartokaryo 63.5
15 Rosangela dos Ramos 63
16 Wim Veer 60
17 Manicha Jinghur 60
18 Davini Kalloe 57
19 Elysia Chou 57
20 Rushil Bechan 52
21 Gavin Yngard 52
22 Michael Rozenblad 46
23 Etienne Koenders 46
24 Ruchenjo Rozendal 40
25 Tanuya Pahladsing 39
26 Aldiano Sadjoeri 30
27 Jonathan Tjon A Loi 21

Aanstaande zaterdag 23 juli 2011 worden de Laddertoernooien voortgezet. In het Thema toernooi zijn er nog 2 rondes te gaan.
Gelet op de geringe puntenverschillen in de kopgroep, zullen de komende rondes bepalen wie kampioen wordt van dit HJP Open Thema Laddertoernooi.
Thema van de 9e ronde is Koningsindisch met de verplichte beginzetten :
1. d4 Pf6 2. c4 g6


dinsdag 19 juli 2011

Interclubcompetitie 2011: Top -en Eerste Klasse

Vrijdag 15 juli 2011

TOPKLASSE : RONDE 3
De Interclubcompetitie voor de Top -en Eerste klasse werd voortgezet in het gebouw van de Ver. van Medici.

In de Topklasse waren alle ogen gericht op de match Rukhmania 1 - Caissa. Op bord 1 had Nationaal kampioen CM Roger Matoewi het moeilijk tegen Suradj Hanoeman, die comfortabel zijn stukken
2 Candidate Masters tegen elkaar:
CM Suradj Hanoeman - CM Roger Matoewi
Suradj trok aan het langste eind
voor een koningsaanval positioneerde vanuit zijn geliefde damegambietopening. Na enkele minder goede verdedigingszetten van Roger, kon de koningsaanval niet meer gestuit worden, en Suradj scoorde als eerste een punt voor Rukhmania.
John Ramdat Tewarie - Carlos dos Ramos 1 - 0
Na deze tegenvaller voor Caissa, was het duidelijk dat het moeilijk voor Caissa zou worden. Op bord 4 en bord 5 probeerden Caissa spelers Alfred Ford en invaller Buyne (broertje Blaaspijp) alles te doen om hun jeugdige tegenstanders moeilijk te maken. Na een lange strijd brachten Calvin Tjong Tjin Joe en Pierre Chang de stand op 3-0. De vraag was alleen nog of het Rukhmania zou lukken om een clean sweep te halen tegen Caissa. Caissa 2e bordspeler Auke Treu leek na heel wat gemanoeuvreer, uiteindelijk af te stevenen op een easy overwinning tegen Viresh Giasi.
Een blunder van Treu, door een belangrijke pion onnodig weg te geven en de torens van zijn tegenstander meer speelruimte te geven, deed de hoop op 5-0 weer opleven. Treu die voldoende tijd had, nam diep adem, ging rustig een sigaretje buiten roken, schudde de change in momentum  en mentale setback van zich af, en nam weer beheerst plaats achter het bord. Vandaar uit wist Auke langzaam aan zijn stelling wederom te  herstellen, en een remise aanbod van Viresh (op voorstel van de captain van Rukhmania) kwam veels te laat, een paar zetten voordat Viresh zijn koning kon neerleggen. De eer van Caissa was gered. De partij van John Ramdat Tewarie tegen Carlos dos Ramos was de laatste partij van die match. John Ramdat Tewarie had een gunstigere eindspel met zijn lichte stukken tegen een toren. Na afwikkelingen ontstond er een stelling waarop het even leek alsof Carlos wederom winstkansen had, met minimaal remise. Vermoeidheid? Carlos speelde niet de juiste zetten, en John bracht de eindstand op 4 - 1 voor Rukhmania A1.
De 2 jonge spelers van Rukhmania A1 geven hun tegenstanders hoofdpijn

In de match HJP A2 - CSV had CSV bordspeler 1 Etienne Koenders een vrije avond omdat bord 1 bij HJP A2 vrij was gelaten. Op bord 2 kon Christian Moeljoredjo niet goed uit de opening komen, en een goede positionele speler als Frank Lo Kim Lin buitte dit volledig uit. 2-0 voor CSV. Op bord 5 speelde WCM Reyna Frijde (HJP B1) tegen een "terug van weggeweest" toendertijd talentvolle jonge Humprey Kerto.
Humphrey die nog een behoorlijk potje kan schaken, moest toch erkennen dat in 5 jaar de dames veel sterker zijn geworden, en Reyna wist het enig punt voor HJP B1 te scoren.

WCM Reyna Frijde in haar winnende partij tegen
de "herrezen" Humprey Kerto van CSV
Intussen heeft Reyna een prachtige individuele score van 21/2 uit 3.
Op bord 3 en bord 4 moesten Rosangela dos Ramos en WCM Tesora Ooft voor die avond, hun meerdere erkennnen in resp. Jeugdkampioen Romario Sanches en de speler met de mooie schaaktruitjes Immanuel Kromosoeto.

Kampioen HJP A1 wint van Rukhmania A2 met 4-1
Interclubkampioen HJP A1 had geen al te moeilijke avond tegen Rukhmania A2. Op bord 1 had Rukhmania A2 Ekaterina Naipal naam doorgegeven, maar deze kwam niet en Wim Veer had een vrije avond met een vrije punt. Op bord 4 wist Vashist Sukul het eerste volle punt voor Rukhmania A2 binnen te brengen.
Vashist Sukul wist een aggressieve aanval van zijn tegenstander en schoolgenoot Geryen dos Ramos  (beiden zijn spelers van Scholenschaakkampioen 2010 Miranda Lyceum), te counteren
en over te nemen. Een blunder van Geryen hielp Sukul een punt voor Rukhmania A2 te scoren.

De volledige uitslagen in de 3e ronde:


Rukhmania 1 - Caissa     4 - 1
CM Suradj Hanoeman - CM Roger Matoewi  1 - 0
Viresh Giasi - Auke Treu    0 - 1
John Ramdat Tewarie - Carlos dos Ramos   1 - 0
Calvin Tjong Tjin Joe - Alfred Ford      1 - 0
Pierre Chang - Buyne                           1 - 0


HJP 2 - CSV   1 - 4
Etienne Koenders (CSV) wint regelementair
Christian Moeljoredjo - Frank Lo Kim Lin  0 - 1
Rosangela dos Ramos - Romario Sanches  0 -1
WCM Tesora Ooft - Immanuel Kromosoeto 0 -1
WCM Reyna Frijde - Humphrey Kerto       1 - 0



HJP 1 - Rukhmania 2       4 - 1
Wim Veer (HJP 1) wint reglementair  
Gavin Ooft - Vickey Ramdat Tewarie  1 - 0
Satish Lautan - Vishay Hardwarsingh   1 - 0
Geryen dos Ramos - V. Sukul             0 - 1
Robert Ramsaran - Amresh Hanoeman  1 - 0

Stand na 3 rondes:
                                       Comp.pnt   Bordpnt
1. Rukhmania A1                   6               12.5
2. HJP A1                             6               12
3. CSV                                 2                7.5
4. HJP B2                             2                6
5. CAISSA                           2                5.5
6. Rukhmania A2                   0                1.5

EERSTE KLASSE : RONDE 2

In de Eerste Klasse werd de 2e ronde gespeeld.
Moengo B1 - Rukmania B1 : 5 - 2
Caissa B1 - HJP B2      :  5 - 2
HJP B1 - CSV B2        : 6 - 1
CSV B1 - CSV B3      : 6 - 1

Na 2 rondes gaan HJP B1, CSV B1 en Moengo aan kop met 4 competitiepunten

Moengo B1 - Rukhmania B1  5 - 2
Rudie Tjong Tjin Joe in actie voor Rukhmania B1, in diep gepeins.
Misschien helpt een slokje Arizona.
Rudie kon niet voorkomen dat zijn dame gevangen werd door Alimoestar van Moengo.
Serieuze strijdlustige gezichten bij de match tussen
de ervaren Caissa B1 spelers tegen de "groene" jonge spelers van HJP B2
Desalniettemin werd het een battle op alle borden, Caissa won met 5 - 2
Jeffrey Lau van HJP B2 wist zijn partij te winnen van "oom" Earl Frijmersum
in de match Caissa B1 en HJP B2

CSV B2 - HJP B1 : 1 - 6.
HJP B1 moest een punt op bord 1 reglementair afstaan
maar wonnen wel alle andere 6 partijen.

De jonge kern van HJP B1 al gedisciplineerd op hun plaats.
De spelers van HJP B1 hebben tot nu toe al hun individuele partijen gewonnen
"Zusterstrijd" tussen  CSV B1 en CSV B3
Nicole Soemodihardjo (CSVB3) tegen haar "schaakmeester" Wasudha
De leerling overtreft de meester nog niet. Wasudha won.