zondag 21 november 2010

Suriname ook bij schaken IGS Kampioen

Suriname wint van Guyana met 3 - 1
De uiteindelijke eindstand tussen Suriname-Guyana is geworden 3 - 1. Met dit resultaat behaalt Suriname voor de 3e opeenvolgende keer het IGS kampioenschap bij schaken.
De 3 - 1 overwinning is niet zo makkelijk gegaan, en het zijn vooral voor de toeschouwers toch wel zenuwslopende uren geweest.  OP bord 3 wist Ekaterina Naipal al heel vroeg duidelijk voordeel te behalen. Het duurde toch nog wel enige tijd voordat ze haar tegenstander tot opgeven kon dwingen. 1 - 0 voor Suriname.
OP bor 2 had Gavin Ooft een prachtige positie met centrumpionnen opgebouwd. Eenieder zag in deze stelling een overwinning voor Gavin. Gavin speelde de partij veels te voorzichtig en ruilde af naar een eindspel, waarvan hij dacht dat hij deze kon winnen. Evenwel zat er in die eindspelpositie niet meer dan remise. De Cubaanse trainer liet zijn ontevredenheid duidelijk blijken, over de gespeelde remise, en wilde meteen de partij van Gavin analyseren. 1 1/2 - 1/2 voor Suriname. Bord 1 en bord 4 moesten de doorslag geven. Op bord 4 zat Rosangela dos Ramos met zwart tegenover de nieuwe Jeugdkampioen van Guyana. Bij IGS hoeven er niet van tevoren lijsten worden ingediend. Guyana, die de eerste dag vrij was,  had eerst kunnen kijken naar de opstelling van Suriname. Strategisch plaatsten ze hun jeugdkampioen tegen de bord 4 van Suriname, in de verwachting dat ze op dat bord zeker 1 punt konden binnenhalen.
De Guyanezen hebben het damesniveau van Suriname aan den lijve moeten ondervinden. In een partij waarin Rosangela in het middenspel positioneel iets beter stond, belandde de wedstrijd in een toren/ongelijke loperseindspel, waarin de Guyanese jeugdkampioen iets meer ruimte had. De partij was erg zenuwslopend omdat Rosangela constant met de tijd spook speelde. Een enkele fout in het eindspelstadium kon fataal zijn.
De torens werden afgeruild, en een ongelijke loperspel bood garantie voor remise. Met deze gedachte in haar hoofd, overzag Rosangela op het laatste moment nog een winnende pionzet, die haar alsnog de zege had kunnen geven op de Guyanese jeugdkampioen. Na ongeveer 5 uren spelen 2 - 1 voor Suriname.
Op bord 1 wist Viresh Giasi geduldig schuivend, zijn voordeligere eindspelpositie, langzaam maar zeker uit te buiten. Ook hier was het dat een foutje tot remise of verlies kon leiden. Enkele minuten nadat Rosangela partij remise  werd, moest de tegenstander van Viresh Giassi, Taffiz Khan van Guyana, zijn koning neerleggen.
3 - 1 voor Suriname. Opluchting bij eenieder. Ook de minister van Sport, de heer Paul Abena, die samen met zijn gevolg, de laatste zenuwslopende momenten op bord 1 en bord 4 meemaakten, reageerde heel blij op de overwinning van Suriname op Guyana. Een geweldige prestatie van jonge Surinaamse denkers. De minister en directie, die het nu zelf van dichtbij meemaakten, waren onder de indruk van de langdurigheid van de mentale confrontatie en druk, die schakers ondergaan.
De succesvolle IGS schaakselectie samen met de minister van Sport, de heer Paul Abena
IGS schaakselecties Suriname en Guyana samen met de minister van Sportzaken.
Guyana heeft hun dame niet in actie laten komen.
Persoonlijke felicitaties van de minister, aan onze 2 vrouwelijke schaakambassadeurs
Na de overwinning van Suriname op Guyana, vertrok de schaakploeg naar de sporthal, om te gaan kijken naar de jongensbasketbalwedstrijd Suriname-Frans Guyana. Bij het opwarmen dunkte een Surinaamse basketballer, het basketbalbord compleet aan diggelen. Consternatie en besluiteloosheid bij de Guyanese organisatie.
Surinaamse basketballer dunkt bij het opwarmen, het basketbalbord aan diggelen.

Na heel wat wikken en wegen, eindelijk wat twijfelende acties om het bord te vervangen.
Het was bijna komisch om te zien de aanpak van de Guyanese organisatie om een bord te verwisselen. Besluiteloos, traag, duidelijk niet te weten wat te doen koste ons meer dan een 1 /12 uur oponthoud. De basketbalwedstrijd startte pas tegen 11uur Guyanese tijd. De Fransen die duidelijk kleiner waen dan de Surinaamse jongens, gaven met hun snelheid heel veel problemen aan Suriname. De Fransen namen zelf een voorsprong van meer dan 10 punten. Met inzetten van wat kleinere, snelle jongens aan de kant van Suriname, begon het Surinaams team langzaam in hun ritme te komen. Hierna was Suriname de veel betere ploeg en won uiteindelijk ruim met ongeveer 20 punten verschil. Morgenmiddag is de classico bij de heren basketbal Suriname-Guyana. Tot nu toe is Suriname IGS kampioen gewordenbij schaken, damesbasketbal en damesvolleybal. Er moet nog gstreden worden voor het kampioenschap bij heren volleybal, heren basketbal en wielrennen.
De IGS delegatie vertrekt morgen (maandag) ochtendvroeg, om 04.00 Guyanese tijd, terug naar de ferry, om de oversteek van 10.00u te maken, naar Nickerie.

2 opmerkingen:

  1. Hi,
    Desde la empresa, ya estamos brindando soluciones de IGS Móvil Geolocalizada para Iphone y Android.Mediante la creación de capas de datos geoposicionados, podemos mostrar cientos de puntos de Interés que se encuentren a nuestro alrededor, hacer juegos de búsqueda del tesoro, y visitas guiadas para lugares abiertos. http://igs.com.ar

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hello,
    Estamos trabajando y entregando proyectos de Realidad Aumentada, pero utilizando un motor no basado en Flash, obteniendo excelentes resultados a nivel gráfico

    BeantwoordenVerwijderen