zaterdag 20 november 2010

Surinaamse Schakers op IGS (Georgetown, Guyana)

Zaterdag 20 november 2010, Georgetown, Guyana.
Vanmorgen om 08.00u vertrok ik, samen met Geryen en Daniel, richting Southdrain. Onderweg hadden we nog bandenpech, en de reseveband bleek ook niet goed te zijn.
Bandenpech op weg naar Southdrain
Gelukkig kende onze bijrijder iemand in de buurt, die ons bij de ferry kon afzetten. Bij de ferry aangekomen, moesten we nog wachten op de presidenten van Suriname en Guyana, die ook met de ferry naar Guyana zouden gaan. Dus uiteindelijk om 10.30u, maken we de oversteek samen met de president van Suriname en Guyana, goed bewaakt door zwaargewapende militairen, een begeleidingsboot en een helicopter.

De bus van Brian, die ons in vliegensvaart naar Georgetown vervoerde
Aan de overkant, vervolgden we onze tocht met een kleine bus, die in vliegensvaart ons binnen 3 uur kon afzetten in ons hotel Ocean Spray International, een paar minuten rijden van Ocean View, waar de andere IGS sporters verblijven. We arriveerden ongeveer tegen 14.45 u (Sur tijd - 13.45u Guyanese tijd). Voor de busrit betaalden wij G$ 2500 (=U$ 12,50) per persoon. In Ocean Spray ontmoetten wij de Guyanese selectie, die voor de IGS spelen daar verblijven. Zij maakten zich net klaar om te vertrekken voor hun match tegen Suriname.

Hotel Ocean Spray. Uitzicht uit ons kamer op de zee en de seawall
De jongens relaxen nog wat, na de lange rit van Nickerie naar Georgetown
Na opgefrist en gegeten te hebben, pakten wij een taxi naar Ocean View, waar in room 228, de match Suriname-Guyana al gaande was. De taxi vroeg ons voor de korte rit (G$500).

In room 228 was het eerste wat me opviel, de sporters van de andere takken van sport, die rustig op de stoelen zaten om ook aan de schaakselectie hun morele steun te geven.
Het tweede wat me opviel is dat de Guyanese selectie alleen bestaat uit jongens.
De Cubaanse trenador kijkt met gekruiste armen rustig toe naar de verrichtingen van de Surinaamse schakers.
Overzicht van de speelzaal in Hotel Ocean View (room 228)
Ekaterina Naipal en Rosangela dos Ramos, tegen hun Guyanese mannelijke tegenstanders
Gavin Ooft en Viresh Gias in actie, terwijl de Cubaanse trainer toekijkt.
Gistermiddag was de Surinaamse selectie al in actie getreden tegen de Frans-Guyanese selectie. Ook de Frans-Guyanese selectie had alleen jongens in hun selectie. Ondanks dit, won de Surinaamse schaakselectie met 3 1/2 - 1/2 van de Fransen. Winst voor Viresh Giasi, Gavin Ooft en Rosangela dos Ramos. Remise voor Ekaterina Naipal.


Hieronder een mailbericht van Carlos dos Ramos, die als begeleider is meegereisd. mbt dag 1

Opening interGuyanese Spelen
Vrijdag middag vond de opening plaats middels een defile van de 3 landen.De opening was eerst gepland voor 13.00,maar werd verschoven naar 14.00 nm om uiteindelijk om 14.30 te beginnen.De schakers liepen ook mee in de defile,maar vertrokken daarna terug naar het hotel,waar de 1e ronde zou worden gespeeld.
De eerste ronde was gepland voor 17.00 nm.Tegen dat tijdstip waren de surinamers en de fransen er maar geen spoor van de guyanezen,die organisatie van het toernooi in handen hadden.Omstreeks 17.30 kwamen ze aan in het hotel aan alles werd snel geregeld zodat we om 17.45 konden beginnen.
Gavin overrompelde zijn tegenstander in de opening en was binnen een uur klaar.
Rosangela speelde een mooie aanvalspartij en overmeesterde haar tegenstander die lang had gerokeerd op de damevleugel.
Viresh bracht een offer en wist zo zijn tegenstander mat te zetten.
Met 3-0 voorsprong had Ekatarina nog een moeilijke partij die beide kanten kon opgaan.
Het werd uiteindelijk remise.

De volledige uitslag is
Frans Guyana vs Suriname
1. Goddart,arthur - Giasi,V     0-1
2. Tjon Sin Doi,Norman - ooft,G  0-1
3. Bertend,Pol Loi - Naipal,E    !/2 - !/2
4. Merzi,K - dos Ramos, R       0-1
De sfeer is goed en we zijn vanmorgen toegesproken in het hotel door de Minister van Sport.
 .
Groepsfoto IGS schaakselectie
Surinaamse schakers tezemen met andere sporters bij de Openingsceremonie van de IGS. 

Groet
Carlos
Einde mailbericht.


De dames basketbalster komen net Ocean View binnen, schreeuwend enthusiast dat ze kampioen zijn. Ze hebben gewonnen van meet 99-36 van waarschijnlijk Frans-Guyana. Op dit moment zijn ook gaande de damesvolleybalwedstrijd van Suriname-Guyana. De sporters maken zich nu op om daar naar toe te gaan.

Op dit moment zijn de partijen tegen Guyana nog gaande. Op de 2 borden van Ekaterina en Gavin staan we al duidelijk beter. Rosangela en Viresh partijen zijn nog gaande. Viresh die op bord 1 speelt heeft de talentvolle Guyanees Taffin Khan tegenover zich.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten