dinsdag 12 augustus 2014

9e ronde : World Chess Olympiad 2014, Tromso, Noorwegen

11 augustus 2014

Surinaamse heren walsen over Namibie

Open Section

De heren ontmoeten een oude rivaal, namelijk Namibia. In het verleden is Suriname al 2 keer uitgekomen tegen Namibia. Suriname won 1 keer met 2 1/2 - 1 1/2 en Namibia won 1 keer met dezelfde score.
Namibia heeft een gemiddelde rating van 2117 en Suriname een gemiddelde rating van 2079.
De heren begonnen hun partijen zeer positief en gemotiveerd, en op alle borden begon de 4 - 0 overwinning steeds meer vorm te krijgen.  Niemand had deze grote overwinning verwacht. De captain van Namibia was geschokt door het grote verlies van zijn team tegen Suriname, en gaf aan dat hij op de volgende Olympiade graag weer tegen Suriname wil uitkomen, om revanche te kunnen nemen.

Click to View Full-Screen Image
Namibia- Suriname  0 - 4!!
Met deze overwinning komt Suriname op 8 bordpunten en 17.5 bordpunten. Op de ranglijst komt Suriname op de 116e plaats. Suriname evenaart, met nog 2 rondes te gaan, het resultaat van de Schaakolympiade in Istanbul 2012.


Bo.117
  Namibia (NAM)
Rtg-124
  Surinam (SUR)
Rtg0 : 4
65.1FMMueller, Leonhard2183-CMSanches, Romario20830 - 1
65.2CMEichab, Charles2048-FMMatoewi, Roger21210 - 1
65.3Nitzborn, Max Baron0-CMHanoeman, Suradj20240 - 1
65.4CMHandjaba, Mclean2139-Giasi, Viresh19290 - 1


Open Section

De dames krijgen hun 6e tegenstander uit Africa, namelijk Botswana. Botswana heeft 2 WIMs en 3 WFM's.
Een respectabele tegenstander.  Naarmate de partijen vorderde, leek het alsof Suriname deze match zou winnen. Goede posities voor Reyna, Rosangela en Anviti op resp. bord 1, bord 2 en bord 4. Gelique staat iets moeilijker, maar weet af te ruilen naar remise. Reyna op bord 1 had een lange tijd een kansrijke eindspelpositie, maar gaf de tegenstander de kans om langzaam de overhand te krijgen. Pionverlies leidde uiteindelijk tot verlies.  Rosangela had ook kans op winst, maar speelde niet nauwkeurig genoeg om meer uit haar positie te halen. Anviti nam in een goede aanvalspositie genoegen met remise.
Gelet op de goede stellingen, had naar mijn mening, Suriname deze match niet hoeven te verliezen.  

Click to View Full-Screen Image
De Surinaamse dames ontspannen voor aanvang van de match tegen Botswana.
De dames spelen meer ontspannen en hierdoor een stuk beter dan de 1e helft van het toernooi.
Suriname blijft op 6 competitiepunten, en heeft nu 13 bordpunten. Suriname staat na de 9e ronde op de 109e plaats.

Bo.94
  Botswana (BOT)
Rtg-101
  Surinam (SUR)
Rtg2½:1½
48.1WIMLopang, Tshepiso1778-WCMFrijde, Reyna16071 - 0
48.2WFMFrancis, Onkemetse1735-WCMRamos Dos, Rosangela1723½ - ½
48.3WFMBotlhole, Kgalalelo1762-Romalho, Gelique1537½ - ½
48.4WFMFrancis, Thapelo1723-WCMAdhin, Anviti1622½ - ½


Click to View Full-Screen Image
We komen onze IA Aubrey Kappel tegen, waar hij als atrbiter optreedt bij een van de dames matches

FIDE ELECTION DAY
Kirsan Llyumzhinov, wederom FIDE President, door overtuigend te winnen van Gary Kasparov

Suriname voor het eerst vertegenwoordigd in het bestuur van de CCA (Confederation of Chess for the Americas)

11 augustus, een belangrijke dag voor de FIDE. Al heel vroeg gaan mijn persoon en de SSB voorzitter Frank Lo Kim Lin naar de General Assembly of the FIDE. Een zeer bewogen vergadering, waarbij vooral vanuit de Afrikaanse landen heel veel protest wordt aangetekend tegen de bepaling van de stemgerechtigde leden voor bepaalde Afrikaanse landen. Kirsan Llumzhinov, die een zeer vredige houding aannam naar zijn opponent, gaf aan dat alle volmachten, waarbij men twijfel heeft, aan zn opponent Gary Kasparov gegeven moet worden. 

Kirsan Llumzhinov, Fide president aan het woord

Overzicht van de druk bezochte General Assembly, 174 landen vertegenwoordigd, met vertaling in het Engels, Frans en Russisch.
De delegate van Ivoorkust, die fel protest aantekende tegen de gang van zaken bij de FIDE m.b.t. erkenning van stemgerechtigde  vertegenwoordigers bij Gabon. Gabon heeft 2 federaties, de ene federatie is geregistreerd bij de FIDE en de andere wordt erkend door Gabon's Ministerie van Sport.
Door de leiding van de vergadering, Makropoulos, werd,  na een hele discussie, aangegeven dat de Electoral Commission reeds een besluit had genomen, en dat zaken niet teruggedraaid kunnen worden.
Toen de delegate bleef doorgaan, en weigerde de microfoon af te geven, werd geprobeerd hem de microfoon te ontnemen.
"It's not in our nature to be shut up. I will defend our right to speak"
Gary Kasparov stelt zijn team voor, In dit team is ook kandidaat, (als Vice President),  onze goede vriend en voorzitter van de Jamaica Chess Association, de advocaat Ian Wilkinson.
Kirsan Llumzhinov stelt zijn team voor. Ook WGM Martha Fierro van Equador, behoort tot de Presidential Board van Kirsan

De stemming aan de gang
Kirsan won de verkiezing wederom overtuigend. Hij vergaarde 110 stemmen, terwijl Kasparov blijft steken op 61 stemmen. Kirsan beloofde de Afrikaanse landen een speciale fonds van U$ 500.000, waarbij hij voorstelt om GM Nigel Short tot director te benoemen. Nigel Short is een felle tegenstander van Kirsan en aanhanger van Kasparov. Ook erkent Kirsan het goede werk van de Kasparov Foundation, en wil U$ 100.000 schenken aan deze foundation. De beloftes die hij deed, moeten meteen worden uitgevoerd.
Not tommorow, but today, I will take care of it. Dit als antwoord op Kasparov campagne, waarbij hij aangaf dat "tommorow" een nieuwe FIDE zal ontstaan.


Continental Elections
Aansluitend op de Fide Presidential Board verkiezingen, werden ook de besturen voor de diverse Continenten gekozen. De kandidatenlijst van het bestuur voor het continent America werd bij acclamatie gekozen. Ook Suriname, zal via mij, voor de eerste keer vertegenwoordigd zijn in het bestuur van de Fide Americas (CCA).

 
The following Continental Ticket for the Confederation of Chess in America (CCA) has been nominated and elected, august 11, 2014.
Continental President: Jorge Vega (GUA)
Deputy President: Darcy Lima (BRA)
General  Secretary: Russell Smith (TRI)
Treasure: Allan Herbert (BAR)
Member: Alfonso Naranjo (COL)
Member: Fidel Gonzalez (VEN)
Member: Ricardo dos Ramos (SUR)
FIDE America
Geen opmerkingen:

Een reactie posten