vrijdag 8 augustus 2014

5e ronde : World Chess Olympiad 2014, Tromso, Noorwegen

6 augustus 2014

Surinaamse heren winnen 3 op een rij. Viresh Giasi haalt zijn CM titel.

Open Section

Wederom valt de paring gunstig uit voor de Surinaamse heren. Waarschijnlijk zit Suriname binnen hun puntengroep onderin van de bovenste helft. Hierdoor wordt Suriname gepaard tegen een tegestander van de onderste helft. Tot nu toe werkt dit prima voor Suriname, en de tegenstander is Sao Tome & Principe, de 4e tegenstander uit Africa. Eigenlijk 4 1/2, omdat de 1e tegenstander Egypte, een land is, dat zowel op het Aziatisch als Afrikaans continent ligt.
Sao Tome & Principe is onbekend voor ons. Ze hebben een Candidate Master (CM) op bord 1, zonder rating, en op bord 3 een schaker met een rating van 1751. De rest van de spelers hebben geen rating.
Click to View Full-Screen Image
De captains van beide teams
Click to View Full-Screen Image
Uiterste concentratie bij Viresh voor aanvang van de wedstrijden

De wedstrijden in volle gang
Gaandeweg de partijen bleken de schakers uit Sao Tome behoorlijk te kunnen spelen, en onze spelers hebben de grootste moeite om positioneel overwicht te krijgen. Op bord 4 weet Viresh, die momenteel in een geweldige vorm steekt,  zijn tegenstander langzaam zijn wil op te leggen, en de 1e overwinning van de match te boeken. Met deze overwinning heeft Viresh zijn titel van Candidate Master (CM) behaald. Gefeliciteerd!!! Op bord 3 heeft Suradj het erg moeilijk. Hij blijft vechten en weet remise te houden. Op bord 1 blijft Roger in een paard eindspel zoeken naar een opening voor winst. Hiervoor had Roger een kans tot winst al voorbij laten gaan. Ook deze partij eindigt remsie. Op bord 2 had Dewperkash een toren pion eindspel, dat theoretisch remise is. Zijn tegenstander speelt het eindspel onzuiver en Dewperkash kan aslnog een vol punt voor Suriname binnenhalen.


Bo.168
   Sao Tome & Principe (STP)
Rtg-124
  Surinam (SUR)
Rtg1 : 3
52.1CMSantos Da Costa, Jose Manuel0-FMMatoewi, Roger2121½ - ½
52.2Espirito Santo, Waldyr0-FMGajadin, Dewperkash20870 - 1
52.3Lima, Osvaldo Dos Santos1751-CMHanoeman, Suradj2024½ - ½
52.4Pimentel De Sousa, Felisberto0-Giasi, Viresh19290 - 1

Overzicht van de zaal

Women Section

In tegenstelling tot de heren is de paring bij de wederom niet gunstig. Gezien de positie op de ranglijst van de Surinaamse dames, werd gehoopt op een tegenstander met een lagere rating.  De tegenstander is Jordanie, met 2 WIM's en een gemiddelde rating van 1968, bijna 300 ratingpunten hoger dan onze dames.
De Surinaamse dames begonnen heel positief met hun partijen, en kregen zelfs de betere posities.

Voor aanvang van de match Jordanie - Suriname

De coach GM Gergely Szabo probeert de dames te laten ontspannen
De ervaren dames uit Jordanie beschikken in de laatste stretch van de partij over meer vasthoudendheid en concentratie, wat ook winst voor ze oplevert. Op bord 1 weet Tesora haar partij remise te houden tegen de WIM. De partijen analyserend merken we dat er veel meer in de partijen had gezeten, en dat het verlies van 3 1/2 - 1/2 niet nodig was geweest. Overconcentratie? De volgende dag is een rustdag en hopelijk doet deze rustdag de dames goed. De 2e helft van het toernooi, moet voor hun een volledig nieuw toernooi worden. Hun eigen spel spelen, en bovenal weer plezier krijgen in hun spel.


Round 5 on 2014/08/06 at 14:00
Bo.69
   Jordan (JOR)
Rtg-101
  Surinam (SUR)
Rtg3½: ½
61.1WIMDahdal, Lougain1973-WCMOoft, Tesora1737½ - ½
61.2WIMFuad Kamel Jamaliah, Natalie2003-WCMRamos Dos, Rosangela17231 - 0
61.3WFMAlattar, Ghayda M.1950-Romalho, Gelique15371 - 0
61.4WFMBoshra, Alshaeby1947-WCMAdhin, Anviti16221 - 0Start Commission Meetings

Vandaag begint de dag vroeg voor mij. Om 09.00 u moet ik al in Hotel Radison Blu zijn, en hiervoor moet ik zelf de openbare bus pakken, Voor mij was interessant de meeting van de Development Commission met Allan Herbert van Barbados, als voorzitter.

De development commission meeting aan de gang
Kritiek werd geleverd op de prioriteitenstelling van de commissie m.b.t. de ontwikkeling van het schaken in de ontwikkelingslanden. Er is een totaal budget van Euro 300.000, waarvan 25% beschikbaar is voor de Americas (Euro 75.000). De voorzitter heeft een eigen budget van Euro 21.000 ter beschikking om hieraan zelf invulling te geven.  Vanuit de FIDE wordt aan de ontwikkelingslanden ook een korting gegeven op hun Invoices v.w.b. toernooi en registratie fee's. Een overzicht werd gepresenteerd van de ontwikkeling van de verschillende landen a.d.h.v. aantal gerate spelers, aantal arbiters, trainers, organisers etc. De vraag die gesteld werd, wat is de bijdrage geweest van de development commission in deze ontwikkeling. Deze vraag werd niet concreet beantwoord, en de landen krijgen alsnog een volledig report opgestuurd hiervan. Suriname heeft in het verleden weinig tot geen gebruik gemaakt van het budget van de development Commission, maar zal nu actiever, via projecten, een beroep moeten doen op het budget van de development commission.


FIDE TRAINERS SEMINAR

Intussen al bijna 15.00u en ik moet me haasten naar de Fide Trainers Seminar. Vandaag de laatste dag en examendag. Ik pak de bus met het juiste nummer, maar de verkeerde route. Tot mijn schrik gaat de bus plotseling de verkeerde kant op, weg van het eiland, over een brug, naar een andere eiland, de bergen in.

Foto vanuit de bus
Gelukkig weer op de terugweg, op de achtergrond de brug die weer gaat naar onze eiland.

Veel bergen en veel groen in de zomer

De berg op, aan de overkant de eiland waar wij verblijven

In Tromso zijn vrijwel alle huizen houten huizen. waarcshijnlijk isoleert hout de kou erg goed.
Ik krijg een ongewilde sight seeing tour, en na een half uur rijden bereikt de bus haar eindbestemming, waarna hij zijn route wederom terugnam. Hierdoor was ik een half uur te laat op de Seminar, maar gelukkig was de examen nog niet begonnen. 

Het examen bestond uit allerlei algemene kennis vragen en wat vragen over wat te doen in bepaalde schaakposities. Uitslag wordt de volgende dag per mail bekendgemaakt.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten