maandag 18 augustus 2014

11e en laatste ronde: World Chess Olympiad 2014, Tromso, Norway

donderdag 14 augustus 2014

Tragische einde laatste ronde: 
CM Kurt Meier van Seychelles speelt zijn laatste schaakpartij op deze aarde.

Open Section

Bo.124
  Surinam (SUR)
Rtg-115
  Sudan (SUD)
Rtg½ :3½
63.1CMSanches, Romario2083-FMYaaqoub, Rashid21640 - 1
63.2FMMatoewi, Roger2121-Ahmed, Abuzied21540 - 1
63.3CMHanoeman, Suradj2024-CMAhmed Holi Ali, Moawia20670 - 1
63.4Giasi, Viresh1929-Abdel Wahab, Elkhatem2093½ - ½

De laatste ronde! De belangrijkste ronde, die bepalend is voor de uiteindelijke ranking. Winst in de laatste ronde kan een verschil van 30 plaatsen opwaarts op de standenlijst betekenen. Verlies daarentegen betekent misschien 30 plaatsen bergafwaarts. Geen kans meer op correctie.

Suriname heeft in vergelijking met hun overige Caraibische broeders, geen makkelijke tegenstander in Sudan.
Sudan heeft een gemiddelde rating van 2138, dus hoger dan die van Suriname met 2079.
Op alle borden hebben de spelers een hogere rating dan onze spelers.
De partijen begonnen allemaal positief, en op alle 4 borden ontstonden posities, waarmee we tevreden konden zijn. Op bord 3 leek Suradj rechtstreeks af te stevenen op winst, na een paard tegen 3 pionnen te hebben afgeruild. De computer gaf zelf al aan, white is winning. Te haastig spelend overzag Suradj de juiste aanvalsplannen, en gaf zijn tgenstander de gelegenheid om te hergroeperen en af te ruilen naar een voor Suradj verloren eindspel. Viresh, die veilig speelde, wikkelde af naar remise, voldoende voor zijn FM titel. Het verlies van Suradj veranderde de gehele strategie op bord 1 en bord 2. Nu moesten beide borden spelen om te winnen. Uiteindelijk werkt forceren om te winnen averechts, en op beide borden moeten we uiteindelijk zwichten. Wat hoopvol begon eindigt in een onverwachts groot verlies tegen Sudan.

Click to View Full-Screen Image
In deze partij tegen Sudan, behaalt Viresh zijn FM titel. Zijn partij eindigt in remise
GEFELICITEERD!
Click to View Full-Screen Image

Suriname eindigt door dit onverwachts groot verlies tegen Sudan op de 140e plaats,
met 8 competitiepunten en 19.5 bordpunten.

China wordt verrassend kampioen in de Open Section met 19 competitiepunten en 31.5 bordpunten

Women Section
Bo.116
  Chinese Taipei (TPE)
Rtg-101
  Surinam (SUR)
Rtg2½:1½
52.1WCMLin, Yu-Tong Elaine1519-WCMOoft, Tesora17371 - 0
52.2Gao, Yi-Ping1723-WCMRamos Dos, Rosangela17230 - 1
52.3Liao, Jo-Yu1478-Romalho, Gelique1537½ - ½
52.4Cho, Hung-Ling0-WCMAdhin, Anviti16221 - 0

Bij de dames was Chinese Tai Pei, met een average rating van 1430, de tegenstander.
Op papier lijkt Chines Tai Pei, de mindere van Suriname. Op bord 2 speelt Rosangela tegen de dame van Chinese Tai Pei, die met een score van 7 uit 9, haar WFM titel al binnen heeft.
Op de borden van Tesora (1), Rosangela (2) en Anviti (4) ontstaan er goede stellingen voor Suriname. 
Gelique, die met zwart speelde, koos voor Philidor, ruilde heel veel af, waardoor de partij al gauw een remise karakter krijgt. Dat werd het uiteindelijk ook, en Gelique mist op een halve punt haar WFM titel. Haar WCM titel had ze al binnen. 
Op bord 3 overziet Anviti een dodelijke torenoffer op g2, en ze kan opgeven. Rosangela bouwt haar betere stelling uit naar materieel voordeel. en winst kon Suriname in die partij niet meer ontgaan. De belangrijke partij was die van Tesora op bord 1. Met zwart had ze het loperpaar, en de betere stelling. Langzamerhand verliest Tesora haar posoitioneel voordeel, en de wedstrijd lijkt remise. Totdat Tesora haar loper inruilde voor het paard van haar tegenstander. Deze cruciale fout gaf haar tegenstander de opening om het eindspel te gaan winnen. Bij winst op Chinese Tai Pei had Suriname op de 92e plaats kunnen eindigen.

Click to View Full-Screen Image
Chinese TaiPei - Suriname in volle gang
Click to View Full-Screen Image
Geconcentreerde gezichten bij de 4 WCM's van Suriname. Gelique op bord 3 heeft zich ook in de rij van de Surinaamse
WCM's toegevoegd. Felicitaties aan Gelique

Door dit verleis eindigt Suriname op de 106e plaats met 8 competitiepunten en 17.5 bordpunten.

In de damesklasse wordt Rusland kampioen met 20 competitiepunten en 32 bordpunten.


DRAMA LAATSTE RONDE

In de partij tegen Rwanda - Seychelles, speelde op bord 2 van Seychelles CM Kurt Meier, met daarnaast op bord 1 zijn zoon Peter Meier.
Op een bepaald moment voelde de speler Kurt Meier zich niet goed, en vroeg om medische assistentie.
De medische assistentie kwam niet meteen, en Kurt Meier nam weer plaats achter het bord. Op dat moment had Kurt Meier een stelling van Koning, 1 pion en loper tegenover Koning en 3 verbonden pionnen.
Plosteling stortte Kurt Meier ineen, en schreeuwde om een dokter. Paniek alom, en zeker van zijn zoon en overige teamleden, die in spoed, schreeuwend op zoek gingen naar een dokter. Dit zorgde voor een paniekreactie bij andere schakers, die dachten dat het om een terroristische aanval ging. Drommen schakers renden naar buiten, totdat men achterkwam dat het om een medische situatie ging. Hulp bleef in zo een spoedeisende situatie, te lang achterwege, en er was ook geen adequate apparatuur aanwezig voor het geven van electro shocks. De tijd verstreken voor het uiteindelijk wegbrengen van Kurt Meier met de ambulance en zijn instorting heeft veels te lang geduurd met uiteindelijk fatale gevolgen. Kurt Meier heeft zijn laatste schaakpartij op deze wereld gespeeld. Volgens de live games zijn de partijen op bord 1 en 2 in remsie geeindigd. Volgens Chessresults hebben de Seychelles bord 1en bord 2 hun partijen gewonnen.
Ik denk dat als een een stukje eerbetoon naar Seychelles de partijen achteraf door de spelers van Rwanda zijn opgegeven.  Kurt Meier was 67 jaar oud.

Kurt Meier in ronde 7, Kurt Meier had een goede score van 6.5 uit 11

Verder werd ook bericht dat een speler van Uzbekistan,  Alisher Anarkulov van de International Chess Committee of the Deaf, dood aangetroffen is in zijn hotelkamer. Anarkulov was 45 jaar.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten